Biztos pontok az identitáserdőben

A roma irodalommal szembeni elvárásokról

2021. november 10. 17:28 - Szilvió

Miközben az alkotásoktól elsősorban talán csak annyit várnánk el, hogy feleljenek meg esztétikai normáknak és hatással legyen a befogadóra azzal, hogy az valamilyen unikális módon fogalmaz meg egy közös tapasztalatot, addig azoktól az irodalmi alkotások felé, amelyek egy közösség irodalmi reprezentációját is szolgálják, lényegesen nagyobb elvárásokat támasztunk. Pomogáts Béla irodalomtörténész A magyar nyelvű cigány irodalom karaktere című esszéjében annak gondolt utána, milyen feladatai vannak a roma reprezentációt megteremtő alkotásoknak, és hogy milyen volna egy eszményi kisebbségi-többségi párbeszéd. A mai bejegyzésben a Pomogáts által megállapított öt feladatról írok.

Karakteres szociológiai képet fest a romák életéről

A szociográfia egy alkalmas eszköze annak, hogy megértsünk olyan működéseket, amelyeket első pillanatban kifejezetten idegennek tartunk többségi olvasóként. Egy kisebbség kortárs problémáit alapvetően határozza meg az, hogy milyen körülmények között él a többségük, milyen lehetőségek állnak elötük. A szövegek karakterei pusztán szociológiai valóságukban tudnak működni: ha megértjük, honnan jönnek, hitelessé és pontossá válnak a történetek helyzetei, dilemmái, döntései.

Megjelenítik a roma folklórt és mitológiát

Mint ahogy a többségi magyar irodalom is gyakran nyúl vissza történelmi példákhoz, hogy azon át ráismerjünk ma is akut problémákra, úgy a roma irodalom is megteszi ezt, ám az írásbeliség nélküli roma társadalom meséiben, mítoszaiban őrzi a történelmét, és ez a hagyományőrzés egészen a XX. század végéig aktív mesemondó hagyományban történt. A roma babonák, hitbéli dolgok, a roma hagyomány mitikus valóságfelfogása szintén számos olyan helyzetet teremthet, amelyben egy-egy az irodalmi alak előtt álló döntésben segítséget jelent, úgy, hogy az írásbeliségközpontú, történelmi emlékezetkultúrába felnőtt többségi olvasó számára ez az egész működés különös, elmagyarázandó.

A roma identitás kifejeződése

A hősök értékvállalása, a történetek narrációja vagy akár csak a nézőpontválasztása egyaránt alkalmas arra, hogy bemutassa, kik is ezek a szereplők, mi teszi őket egy közösség tagjává, a hősnek, mint a közösség egy tagjaként milyen értékek, szabályrendszerek mentén kell szerveznie az életét. Az identitás azonosulandó szerepként megjelenve különböző viszonyulásokat, kényszereket, válságokat is jelenthet, mellyel végsősoron csak a fikció, az irodalom képes szembesíteni. A roma irodalomnak valamelyest első feladata, hogy megfogalmazza a maga romaságát, és eldöntse, mit is akar mutatni róla.

Üzenet a többségi társadalom felé

A roma irodalom egyszerre fejezi ki a roma hagyományok őrzésének fontos voltát, valamint hívja fel az olvasó figyelmét arra, hogy konkrét egyenjogúsításra irányuló törekvések is megfogalmazódhatnak. Kulcsár Szabó Ernő a Magyar irodalom története 1945-1990 című kötetében a roma irodalomról csupán pár sorban, mint puszta programköltészetről számol be, melynek ez az üzenetjellege a kizárólagos célja. Ez ma már biztosan láthatóan túlzó álláspont, de az üzenetek megfogalmazására kétségtelenül képesek ezek a történetek.

Esztétikai minőség

Persze, az irodalom legfontosabb feladata, hogy jó legyen, de Pomogáts nem csak ebben az eredendő összefüggésben beszél erről a kérdésről. Úgy tartja, hogy a roma irodalom magyar irodalmi intézményrendszerbe integrálódásának az egyetlen lehetősége az, hogy az intézményrendszer klasszikus irányai és friss tendenciáinak figyelembevétele mellett születnek ezek az alkotások, és részt vesznek a kortárs irodalom áramába.

Irodalmat, jó irodalmat, pláne jó reprezentációs irodalmat írni ily módon tehát elképesztően nehéz, a roma alkotások sikerét és sikertelenségét azonban mindennek a figyelembevételével érdemes vizsgálnunk. Mégis, jelen lista nem egyfajta teljesítendő tételeket ad, hanem integráns részeként mutat rá a roma irodalmi törekvésekre. Az eszményi szövegekben minden idea megvalósul, de a sikeres szöveg jól dolgozik ezzel az elvárásokkal, fókuszál egy-egy problémára, és ahogy a roma értelmiség egésze, a szöveg is igyekszik választ adni. A roma irodalmat talán ezen igyekezetek kontextusában érdemes vizsgálni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://identitaserdo.blog.hu/api/trackback/id/tr3117378862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása